Witte, pure, karamel zeezout, spelt, cappuccino, truffel, allemaal smaken van pepernoten. Het lijkt ieder jaar wel vroeger in de supermarkt te liggen.  Drie maanden voordat we het feest van de Goedheiligman vieren, struikel je over de verleidingen in de supermarkt. Sociale gelegenheden gaan ook vaak gepaard met lekkers en dan hebben we straks natuurlijk ook nog Kerst.. Hoe ga je er voor zorgen dat je verleidingen kan weerstaan?

We hebben het hier heel vaak over tijdens consulten: maak een plan! En dat plan hoort zo concreet te zijn, dat als je het aan je buurvrouw vertelt, dat zij precies weet wat ze moet gaan doen. Dus niet: ik doe gewoon rustig aan. Wat een zakje van 500 gram pepernoten is voor de een rustig aan en de ander veel.

Belangrijk is dat je een ‘als, dan’ plan maakt. Bijvoorbeeld: je gaat naar de supermarkt en je weet dat je het heel lastig vindt om al die lekkere dingen voorbij te lopen. Je plan kan dan zijn:

  • ALS ik naar de supermarkt ga, DAN koop ik alleen wat er op mijn lijstje staat.

Een ander voorbeeld. Je gaat op verjaardag en je bent van plan om die taart af te slaan en je wilt ook graag afvallen, dus hoe ga je dat doen met die hapjes? Als je een plan maakt, is het belangrijk dat je concreet zegt wat je WEL gaat doen. Een fout plan is dus: Ik neem geen taart. Wat neem je wel?

Belangrijk is dat je een ‘als, dan’ plan maakt. Bijvoorbeeld: je gaat naar de supermarkt en je weet dat je het heel lastig vindt om al die lekkere dingen voorbij te lopen. Je plan kan dan zijn:

  • ALS ik naar de supermarkt ga, DAN koop ik alleen wat er op mijn lijstje staat.

Een ander voorbeeld. Je gaat op verjaardag en je bent van plan om die taart af te slaan en je wilt ook graag afvallen, dus hoe ga je dat doen met die hapjes? Als je een plan maakt, is het belangrijk dat je concreet zegt wat je WEL gaat doen. Een fout plan is dus: Ik neem geen taart. Wat neem je wel?

  • ALS ik op verjaardag ga, DAN neem ik alleen thee en water en neem ik 2 zelfgemaakte hapjes als die worden aangeboden.
  • ALS er een gebakje wordt aangeboden, DAN zeg ik ‘Nee dankjewel, ik hoef niet!’.

Kun je voor jezelf een moeilijk moment bedenken en hier van tevoren een plan voor maken? Het is namelijk heel belangrijk dat je van tevoren een plan hebt gemaakt, anders overkomt het je en is de kans groot dat je automatisch gedrag gaat vertonen (dus dan heb je dat gebakje al voor je staan, voordat je überhaupt kon bedenken of je hem wilt of niet, en zeg dan maar eens nee..).

Mijn moeilijke moment aankomende periode: ……………………………………………………..

Mijn concrete plan: ALS,…………………………………………………………………….DAN………………………………….