19 februari 2019

Denk jij bij een diëtist aan iemand die je gaat vertellen wat je niet meer mag eten? Dat imago hebben we namelijk.. In een poging om daar vanaf te komen, nemen we je een dag ‘mee’ in onze praktijk.

FODMAP-dieet

Vandaag een volle agenda: ik start met een ochtendspreekuur, waarbij ik een aantal vervolgconsulten heb en een nieuwe cliënt. Ik zie 3 cliënten met overgewicht die goed bezig zijn. Met een van de cliënten gaat het iets minder goed, maar met wat motiverende woorden gaat ze er weer vol goede moed tegenaan! De nieuwe cliënt komt voor het FODMAP-dieet, hij heeft namelijk last van een prikkelbare darm. Nadat ik vooral heel veel vragen stel en veel informatie verzamel, besluit ik dat we eerst proberen om volwaardig en gezond te gaan eten. Veel vezels, weinig snelle suikers en een probioticakuur.

Met de probiotica proberen we de darmflora te verbeteren door de goede bacteriën naar de darmen te sturen. Als je darmflora gezonder wordt, kunnen de klachten namelijk al (gedeeltelijk) afnemen. Hopelijk helpt die gezonde voeding daar ook bij. Hij gaat een voeding- en klachtendagboek bijhouden en we zien elkaar over een maand weer. In de tussentijd kijk ik vanaf de zijlijn mee naar de voeding en klachten en probeer ik te ontdekken of ik een lijn zie in de voedingsmiddelen die de klachten kunnen veroorzaken.

Zwangerschapsdiabetes

Na de lunch zie ik een zwangerschapsdiabeet. Ze is 25 weken zwanger en moet haar bloedsuikers gaan monitoren omdat de glucosetolerantietest te hoog was uitgevallen. Haar vader heeft diabetes en daarom heeft ze een verhoogde kans op het krijgen van zwangerschapsdiabetes. Ik vertel haar wat er gebeurt in het lijf bij zwangerschapsdiabetes en wat voor invloed voeding heeft op de bloedsuikers. We nemen haar voeding door, ik geef adviezen en leg het plan uit voor aankomende week: 4x per dag de bloedsuikerspiegel meten en de voeding bijhouden. We oefenen met de bloedglucosemeter en ik stel haar gerust, hopelijk krijgen we de suikers onder controle met wat bijsturing van haar voeding. Het prikken is gelukkig minder pijnlijk dan gedacht en ze gaat gerustgesteld en met een duidelijk plan de deur uit.

Huisbezoek

Als laatst heb ik nog een huisbezoek bij een oude mevrouw die na het verlies van haar man ongewenst is afgevallen. De huisarts belde om te vragen of ik langs mevrouw wilde gaan omdat ze in de afgelopen maanden meer dan 5 kg is afgevallen en nu nog maar 47 kg weegt. Ik ga bij haar langs en geef haar tips om te proberen in gewicht aan te komen. Ik spreek met haar af dat we over 2 weken weer even telefonisch contact hebben om te evalueren of deze tips voldoende werken. Zo niet, dan gaan we over op plan B en kunnen we kijken of tijdelijke drinkvoeding misschien wil helpen om het gewicht omhoog te krijgen.

Volgende keer hoor je hoe het met deze mensen is vergaan! Houd de website en onze Facebookpagina in de gaten.